Grottflickan.blogg.se

Filosofi, kost, hälsa. Tankar och reflektioner om hur man vill leva och vara.

Gluten och psykisk hälsa

Publicerad 2013-04-03 10:49:00 i stenålder

En av anledningarna till att jag de senaste par åren försökt styra min kost mot stenåldershållet är de psykologiska fördelarna. Jag mår helt enkelt bättre i humöret när jag utesluter vissa saker ur min kost.

Eftersom jag är väldigt intresserad av psykisk hälsa har jag också läst endel om matens påverkan på hjärnan.

 Internettillgången på information om kostens påverkan på psyket är enorm, och ibland blir jag utmattad av bara tanken på att försöka ta mig igenom artiklar och videor på komplicerad engelska för att hitta den informationen jag söker. Då är glädjen desto större när man hittar enskilda människors arbeten som sammanfattar i stort sett allt det man vill veta. Nora Gedgaudas (primalbody-primalmind.com) är en näringsterapeut som specialiserat sig i ämnet stenålderskost. Hennes bok Primal body, primal min är en riktig tegelsten men väldigt intressant. Hon tar upp väldigt många olika faktorer i sin bok, som påverkar både det ena och det andra i kroppen. Kortfattat skulle jag vilja påstå att allt vi äter i långa loppet påverkar vårt psyke, då den inte är en enskild del av vår existens, utan en del av hela oss. Den holistiska synen på människan är den jag gillar bäst, vi är summan av våra delar. Om en del inte fungerar, tär det på de andra delarna också. Men eftersom de allra flesta av oss bara kan ta in en viss del kunskap åt gången, väljer ut det som jag själv tycker verkar vara det vettigaste att starta med om man vill göra positiva ändringar i humöret.

 Geugadas skriver i sin ovannämnda bok hur gluten är den tysta roten till mänga av de hälsoproblem vi står inför idag. De matvaror som innehåller gluten, nämligen sädesslag, innehåller den morfinliknande fettsyran exorphine, vilket innebär att de beroendeframkallande. Exorphine har också länkats till psykiska sjukdomar som t ex autism och scitzofreni. Gluten har den effekten på hjärnan att när en glutenkänslig individ blir utsatt för ämnet, stängs blodflödet i hög grad av till frontalloben och prefrontala cortex, vilket är den delen av hjärnan som bl a tillåter oss att fokusera, hantera känslomässiga tillstånd, planera och organisera och förutse effekterna av våra handlingar. På lång sikt kan detta resultera i kroniskt nedsatt neurologisk funktion. Nedsatt blodflöde till de delarna av hjärnan är associerat med depression och ADHD.                                                                   Gluten kan också ses på som en inkörsport för andra allergier, då det ökar mängden av ett enzym (zonulin) i kroppen som kontrollerar tarmens genomtränglighet. Genom förhöjda halter av zonulin i kroppen kan olika typer av icke-spjälkade proteiner tränga igenom tarmen, som annars hade stoppats av tarmens naturliga funktion. Detta kan i sin tur orsaka allergiska reaktioner på andra livsmedel. Några vanliga livsmedel som en glutenallergiker kan ha problem med är bl a mjölkprodukter, majs och havre.

Det kan vara värt att tillägga till alla er som lugnt konstaterar att ”jag är ju inte glutenallergiker” att det finns fler symptom än en uppsvälld mage. Många allergiker vet inte om det då sypmtomen kan ge utslag psykist snarare än fysiskt. Enligt Geugada blir bara en procent av all glutenallergi diagnostiserad. Personligen känner jag mig mycket bättre både kroppsligen och i humöret då jag inte konsumerar gluten, eller dess ”kusiner” i form av andra sädesslag. Jag behöver inget allergitest för att konkludera det. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela