Grottflickan.blogg.se

Filosofi, kost, hälsa. Tankar och reflektioner om hur man vill leva och vara.

Kompromissa inte med dig själv.

Publicerad 2013-03-31 07:51:00 i Allmänt

 Min förra chef, Morten Stangstuen, var i mångt och mycket ganska så klok, och han sa något till mig en gång som jag aldrig kommer att glömma ,och som var en verklig ögonöppnare för mig.

 -Kompromissa aldrig med dig själv.

 Instant insight, kallar jag det.

För så fort han hade sagt det stod det klart för mig, att det var ju precis det jag gjorde. Inte alltid kanske, men i allt för många situationer för att det skulle kännas ok egentligen.

Ibland kvittar det ju, som t ex när det ska väljas musik på en fest, eller när det ska väljas vilket café att fika på. Men när man tvingar sig själv att svälja sådant som gör ont, när man praktiskt taget förtränger att man ens har åsikter och värderingar, bara för att man vill underlätta, undvika konfrontation och till och med bara för att man vill passa in. Då har man gått för långt. Då måste man verkligen stanna upp och se på sig själv utifrån. Vad är det egentligen jag sitter och accepterar?

 Att se på sig själv utifrån är ett tips från coachen som verkligen fungerar. Att med nykter blick betrakta sig själv och höra på vad man själv säger, är ett otroligt effektivt vapen i kampen om utvecklingen. Gör det utan att blanda dig in känslomässigt, utan att dömma, och viktigast av allt, utan att skämmas. Det du i ditt förflutna har gjort, det har du gjort, det ska du inte begränsas av bara för att du skäms över dig själv. Acceptera och gå vidare, världen blir inte bättre av att du går runt och nekar dig själv saker och ting som straff för vad du tidigare gjort. Däremot måste du se till att det du gör här och nu, det gör du på bästa sätt. Kanske det till och med finns bättre sätt att göra det på, men det lär du med tiden. Utveckling tar tid, ge dig själv den tiden.

Se på dig själv när du hamnar i en situation då du känner att du måste kompromissa med dig själv för att undvika vad det nu än måtte vara för obehag du vill undvika. Blir inte obehaget du känner av att förtränga vem du egentligen är större, än det du kanske skulle känna om du faktiskt slog näven i bordet och sa ifrån? Jag menar inte nödvändigtvis att man bokstavligt talat ska slå näven i bordet och servera sina åsikter utan pardon. Det kanske räcker med att konferera med sig själv, komma överens med sig själv om att Nej, jag gillar faktiskt inte det här. Så här vill jag faktiskt inte ha det. Sen kan man välja om man vill försöka att ändra på saker och ting genom att uttrycka sin åsikt, eller om man helt enkelt bara vill avlägsna sig. Jag vet att det sista alternativet låter fegt, men jag har insett att det inte alltid är lönt att försöka ändra på saker och ting. Ibland är det bättre att bara flytta på sig och uppsöka nya miljöer där man bättre passar in. Miljöer där det faktiskt finns rum för att uttrycka sig, utan att vara rädd för att bli utstött.

 Allting vi gör, gör vi för oss själva. Vi äregoister av naturen, hade vi inte varit det hade vi inte överlevt som ras.  Men ordet egoist behöver inte vara ett negativt laddat ord, så länge det vi gör för oss själva också gagnar andra. Att kompromissa med sig själv för andras skull fungerar inte i längden, och kan sluta på två sätt, båda egoistiska, men bara ett som gagnar andra:

 1, man blir olycklig och hamnar i ett tillstånd av martyrskap (jag ställer alltid upp, jag säger alltid ja, det är aldrig någon som bryr sig om vad jag vill osv os) och självömkan, vilket är ett egoistiskt beteende för det gör att man känner sig berättigad att klaga och vara sur, och det är väldigt tillfredsställande.

2, man bryter upp, gör förändringar eller byter miljö, beroende på vem eller vilka det är man har att göra med. Oavsett så är det en egoistisk handling som i längden bidrar till en bättre värld. Ännu en människa som gör sig själv lite lyckligare liksom, det blir ringar på vattnet av sånt.

 Förr tillhörde jag kategori ett. Nu anstränger jag mig verkligen för att tillhöra den senare. Jag är övertygad om att det är därför som jag nu, jämfört med förr, är mycket lyckligare.

Inte köpa så mycket

Publicerad 2013-03-30 15:33:21 i Allmänt

Jag har som ambition att vara mer sparsmakad i min konsumtion, oavsett om det handlar om det som går att äta eller det man har på sig. För mig känns det viktigt att ta miljöfrågorna på allvar, för mig känns det verkligen viktigt att tänka på att ju mer jag har, ju mindre måste någon annan ha. 
 
Kasta mindre, köp sådant som är  användbart, laga det som går sönder.
 
Men med det i åtanke, måste jag också förlåta mig själv för att jag inte kan vara konsekvent, perfekt, 100 procent i allt det jag gör. Det går inte att leva utan att göra avtryck. Det går inte att leva utan att förbruka, producera avfall, bryta ner. Men det går att försöka göra så liten skada som möjligt. Så länge mina val i vardagen är så miljövänliga och humana som möjligt, så måste jag få lov att vara hänsynslös och tanklös ibland. Flyga någonstans en gång ibland, köpa take-away ibland, införskaffa en tröja som bara blir hängandes i garderoben. Annars skull jag bli knäpp och gå under av alla måsten och tvång! Alla gör vi så gott vi kan utefter våra egna förutsättningar. Vissa gör mer, andra mindre. De som gör mindre, gör det för att de inte lärt sig ännu. Det tar tid att lära sig, vi mognar alla i vår egen takt. De som gör jättemycket, ja, kanske de gör ALLT rätt, de är hedervärda. Det betyder inte att vi andra som inte kvalificerar i den gruppen ska ha dåligt samvete. Vi lär så länge vi lever. 
 
Ett tips på hur man kan minska sin konsumtion: Köp så mycket som möjligt miljövänligt! Miljövänliga alternativ är också dyrare, därför försöker jag använda mindre mängd av allt. Jag försöker t ex bara att duscha efter att jag har tränat, för att spara på tvål och schampo. På så sätt gör det inte så mycket att det kostar mer, för jag använder mindre mängd. Det samma gäller maten. Den är dyrare, men äter man en lagom mängd vettig mat, slutar man unna sig snacks, take-away kaffe osv så jämnar det ut sig i längden. Svårt, jag vet! Jag är ett riktigt matvrak...
 
Frossa inte i  saker, mat, dryck, utan hellre i det som är hållbart i längden: goda vänner, fysisk aktivitet, musik, stunder i lugn och ro med bara dig själv som sällskap... det försöker iallafall jag att fokusera mer på! Det är bättre både för mig och för andra.
 
 

Tv

Publicerad 2013-03-30 14:22:54 i Förströelse

Rekommenderas starkt:
 
 
SVTPLAY.SE
 
Dag! Den norska komediserien, som också innehåller en hel del dramatik.
Dag är terapeuten som,istället för att låta sina klienter komma fram till lösningar på egen hand, serverar dem den krassa verkligheten rakt på sak, utan krusiduller, som ett slag i ansiktet. Och varje gång är det lika skönt att höra hans sanningar. Väldigt lärorik tv-serie, och rolig så klart. Älskar den sortens humor! 
 
Jag har ju bott i Fredrikstad i 6 år, så jag tycker ju det är extra roligt att Dags nymfoman-kompis Benedict hänger i Fredrikstad ibland, "Norges mest lättknullade stad" som han kallar den.

Alkohol

Publicerad 2013-03-30 14:11:00 i Övrig hälsa

(sätter på Thåström på Spotify, för att ha lite trevlig bakgrundsmusik, men inser snabbt att jag har svårt att tänka då jag samtidigt väldigt gärna vill höra musiken och sjunka in i ett meditativt tillstånd, som passar bra denna gråa påskafton. Så jag stänger av)
 
Jag känner för att göra en liten lista. Jag gillar listor, älskar listor egentligen. Att svart på vitt se helt konkret det man tänker på, det som snurrar runt i huvudet. Innuti huvudet är det ett virrvarr och svårt att sätta fingret på, nedpräntat på papper (dator) ser man klart och tydligt varje enskild tanke. Oavesett om man gör en lista över positiva eller negativa saker, är alltid resultatet positivt. Man får mer struktur, mer rätsida. Det är enklare att tänka smart då, och göra smarta val. Allt som är, är ett resultat av mina egna val. 
 
Denna lista som snurrar runt i mitt huvud just nu, är en för mig väldigt viktig lista. Den handlar om alkoholens vara eller icke vara. 
Alkohol är för mig ett känsligt ämne, och jag vet att jag behöver tid på mig att grubbla färdigt över den punkten. Ibland känner jag mig övertygad om att jag inte vill dricka en droppe till i hela mitt liv, ibland känns det mindre viktigt att ta ett definitivt beslut, att det räcker med att begränsa alkoholen till speciella tillfällen. Av dålig erfarenhet av att försöka eliminera saker och ting ur mitt liv, vet jag att det är bättre att satsa på det andra alternativet. Jag behöver inte kalla mig för nykterist. Däremot kan jag välja att inte dricka. Jag vill upplysa om att det inte är av stenålderskostmässiga skäl som jag överväger att sluta dricka. Det är nånting jag känt ganska så länge, att alkohol inte är något för mig. Jag trivs bättre när jag är nykter, och jag vill kunna utnyttja mina dagar på bästa sätt, inte sova bort dem i bakrus. Jag vill kunna träna vilken dag i veckan som helst, jag vill inte ge mig själv svepskäl till varför det plötsligt är helt ok att svulla i skräpmat (bakfyllemat), jag vill också träffa människor när jag är mig själv. Det känner jag att jag inte är när jag är påverkad av alkohol. 
Jag vet att det är helt upp till mig själv att välja, ja eller nej. Men jag är ännu inte stark nog att säga nej i alla situationer. Jag böjer mig lätt för andras vilja när det gäller att dricka, jag orkar inte att andra ska bli besvikna, jag orkar inte känna mig tråkig... dumt, jag vet. 
 
Därför; min lista över varför jag inte vill dricka alkohol:
 
1. jag tycker inte om någon annan alkohol än öl. (ok Sandra, jag gillar rosévin blandat med Sprite också, men mest för att nästan vad som helst smakar bättre än rödvin!)
2. Jag tycker inte om att vara full.
3. Jag tycker inte om att vara bakfull.
4. Jag tycker inte om att inte kunna träna när jag vill. 
5. jag tycker inte om tanken på att muskler och hjärnceller bryts ner av alkohol.
6. jag tycker om att vara mig själv när jag träffar nya människor. Det kan jag bara vara när jag är nykter.
7. jag tycker inte om att behöva dricka alkohol för att bli modigare, socialare osv. Jag vill vara det hela tiden.
8. alkohol gör mig trött och seg.
9. jag känner att jag är glad, nöjd, och tillfreds med mig själv och med livet, ÄNTLIGEN! Därför känner jag att alkohol bedövar de känslorna snarare än förstärker dem. Inte bra.
 
Många bra argument på den listan. Jag står för varenda punkt. Men jag tror jag behöver mer tid på mig. Jag tror jag kan balansera mitt alkoholintag ganska så tillfredsställande, utan att behöva kalla mig för nykterist. Jag måste bara skaffa mig lite mer råg i ryggen bara, så att jag kan göra som jag vill. Säga nej när jag inte vill dricka, inte kompromissa med mig själv och säga ja bara för att slippa tjat.
 
Önska mig lycka till :)
 
 
 
 

Födelsedagen!

Publicerad 2013-03-30 09:42:36 i Allmänt

Idag föddes min blogg, Grottflickan. 
 
Syftet med bloggen är att dela med mig av mina idéer, och förhoppningsvis få inspiration från andra, om stenålderskost, träning, och hälsa generellt.
Under ett par år har jag pendlat fram och tillbaka mellan en egen variant av stenålderskost, Lchf och "vanlig" mat. Under de perioder då jag ätit Lchf och stenålder har jag verkligen mått som bäst, både fysiskt och psykiskt. Sedan 3 år tillbaka har jag också tränat regelbundet, vilket bidragit till mitt nuvarande fysiska och psykiska välmående.
 
Min ambition är att vara uteslutande grottflicka, men just nu finner jag det alldeles för svårt. Det är alldeles för många situationer där ute som hade inneburit att jag i sådant fall hade varit tvungen att ta med mig matsäck och dricka ett glas vatten då alla andra myser med mat och dryck. Jag pallar inte 100 procent paleo med andra ord! Mat och dryck är ännu, för mig, allt för förknippat med det sociala och det trevliga, och därför måste jag göra undantag. Ibland. Därför är nog ambitionen snarare en dröm, att sikta mot, men att också se på med nyktra ögon: det är en ganska så orealistisk dröm. Dock försöker jag anstränga mig för att vara "duktig" när jag kan. När jag lagar egen mat till mig själv, när jag äter ute själv, när jag under en trevlig middag i glada vänners lag faktiskt har alternativ som är något sånär stenålder, då väljer jag de alternativen. Jag fungerar som så att jag kan inte unna mig godsaker alldeles för ofta. Därför måste jag välja bort "livets goda". Det är lugnt, jag har fler goda inslag i mitt liv än de som går att äta och dricka. Jag lider ingen nöd bara för att jag måste välja bort kakor, godis och snabbmat ibland, det finns annat jag kan unna mig som också innebär endorfinutlösning i hjärnan!
 
Jag vill äta som en grottflicka eftersom jag är övertygad om att det är den bästa kosten för mig, och miljön. Det betyder att jag bryr mig om matens ursprung. Jag vill stötta köttindustrin och massproduktionen så lite som möjligt, och försöker därför välja vilt kött, ekologiskt kött, närproducerat och småskaligt jordbruk, i den mån det går. Jag vill hellre lägga extra pengar på kvalitetsråvaror, än billiga storpack. De pengarna sparar jag ändå in på att inte köpa snacks. Jag vill konsumera så lite som möjligt, både vad gäller mat och andra varor. För både min egen hälsas skull, och djurens och naturens, känns det bättre för mig att välja att konsumera så få råvaror som möjligt, och de råvaror jag konsumerar ska ha gått igenom så få processer som möjligt. Näringsrik mat i liten mängd, istället för tvärt om. Sluta köpa och äta onödiga livsmedel, så som godis, glass, chips. Det är inte bra för varken mig eller miljön. Det tror jag fungerar bäst i långa loppet. Jag är dock långt ifrån perfekt, och vet att för att kunna stå ut så måste jag tillåta mig själv att göra undantag. Annars skulle jag bli allt för stressad över matens vara och icke vara, och det motarbetar ju hela idén om en sund själ i en sund kropp. Stress undanbedes, tack!
 
 
 
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela