Grottflickan.blogg.se

Filosofi, kost, hälsa. Tankar och reflektioner om hur man vill leva och vara.

Borde vi skämmas?

Publicerad 2014-04-24 17:12:00 i Allmänt

Jag spinner vidare på tråden som min goda vän Sandra startade i Facebookstatusen där hon var brutalt ärlig med sina småsinta, egoistiska och allt annat än politiskt korrekta sidor hos sin personlighet. Ty jag vill också vara ärlig, jag vill också vara transparent Ingen är perfekt och jag vill vara en förebild för alla er defekta där ute så att ni kan lära er att acceptera er själva. Ja, jag talar till DIG, för alla är vi defekta, alla hyser vi avundsjuka, förakt och girighet i någon form, till någon grad. Alla har vi ett bröst som hänger mer än det andra, eller så har vi för spinkiga ben. Det är bara att kapitulera inför den obehagliga sanningen, att det är så att ingen, och jag menar INGEN, är perfekt och enligt mallen. Varken på insidan eller på utsidan. Alla människor här på jorden, alla jag känner, alla jag går förbi på gatan, alla jag ser på tv, alla jag talar med, lyssnar på, står bakom i kön på ICA, fattiga och rika, alla har sina tillkortakommanden. Ingen av alla dessa människor gör allting rätt alltid, ingen har full kontroll hela tiden, ingen väljer det som vore det optimala för just deras hälsa/karriär/kärleksliv/vänskapsförhållanden jämt. Inte har de symmetriskt utformade kroppar, bländvita tänder eller ett bulls eye-BMI heller. De vet inte allt, de säger inte alltid de klipskaste kommentarerna, de har inte alltid svar på tal. Ingen av alla dessa människor är 100 % normativa, oavsett vilken norm som gäller för just dem. Jag vet detta, jag vet att de flesta av er vet detta med mig.

Så är det inte dags att sluta döma och börja omfamna, både oss själva likväl som andra? Eftersom vi alla lider av samma åkomma, oavsett vilka moraliska rättesnören vi lever efter, oavsett vilka klasser vi befinner oss i, oavsett vart på jorden vi föds, lever och dör: Vi har inte nog, kan inte nog, vi är inte goda och ädla nog, vi är inte rättvisa nog, inte dygdiga nog. Symptomen kan se olika ut beroende på vilken individ vi talar om, men åkomman är den samma: otillräcklighet. I en krets handlar det kanske om att inte kunna stoltsera nog med materiellt välstånd, i en annan får man inte lov att vara lat, i en tredje får man inte visa för mycket hud. Både skrivna och oskrivna regler hindrar oss från att känna oss ok.

Jag såg en föreläsning med Lasse Gustavsson ”Brandmannen” för en tid sedan, göteborgaren som överlevde en gasexplosion och drabbades av tredje gradens brännskador på 40 % av sin kropp. Han berättade många klokheter den kvällen, och en av dem var att han väldigt kort efter olyckan, till trots för sitt otroligt avvikande utseende, upplevde sig som ok. För mig var det en enorm lättnad att höra att han, som saknar både fingrar och öron, och vars ansikte ser allt annat än klassiskt skönt ut, upplever sig själv som ok. Då kan ju jag också vara ok, både i mina och i andras ögon. Ok är ett bra ord. Positivt laddat, utan att vara överväldigande eller flåsigt. Ok är utgångspunkten. Man måste börja någonstans. Att sätta sig som mål att älska sina skavanker från och med NU är nog för mycket begärt, men att vara ok med dem, det är överkomligt. Det är genomförbart. Det är dessutom ett måste, för att kunna leva ett gott liv med sig själv. Det är inte nödvändigtvis så att vi ska stanna vid att bara vara ok, självutveckling och självförverkligande handlar om att acceptera sig själv, att vara ok i ens egna ögon, och att, när man funnit accept och empati gentemot sig själv, sträva vidare mot högre nivåer av inre styrka. Sträva vidare mot att bli en behagligare medmänniska, en generösare medmänniska, en medmänniska som inte skäms för den hen är.

Men det räcker inte att se att andra accepterar sig själva till trots för sina fel och brister. Det vi själva måste göra, är att se våra egna fel och brister. På riktigt. I vitögat. Erkänna dem, först för oss själva. Sedan, det riktigt stora, läskiga men fundamentala steget för att nå självacceptans: vi måste erkänna för omvärlden att vi ser våra egna fel och brister. Det är alldeles för lätt att gömma sig, bakom en massa smink, bakom en massa bortförklaringar. Det är jättesvårt att säga högt och tydligt: jag har fel, har tankar jag inte tycker om, jag har åsikter som ingen helst vill tala om, allra minst jag eftersom de är mina egna, jag har gäddhäng så jag går aldrig i kortärmat i hopp om att det inte ska synas. Vi skyler över, vi håller käften, vi förtränger, vi rationaliserar, för att allt det vi gör som går emot vår egen norm ska bli mer berättigat. Eftersom vi skäms. Den som skäms har gjort fel. Den som har gjort fel har tappat kontrollen. Ingen vill erkänna att de tappat kontrollen.

Vi lider av en kollektiv skam över att vara fel. I grund och botten är alla fel, och därför blir ingen fel. Ett lite bakvänt sätt att se på det kanske, det är ju inte så att majoriteten alltid har rätt. Men i det här fallet så måste det bli så att det som är det mest mänskliga blir det som också är det riktiga. Att alla är och gör fel, ergo alla är ok.

För att återgå till att vi måste börja någonstans, och att vi inte nödvändigtvis måste nöja oss med att vara ok. Jag vill utveckla det med att påstå att det moraliska ansvaret säger att vi, när vi har accepterat oss själva med hull och hår, bör rätta upp i våra mindre bra sidor. Min önskan är att vi ska lyfta varandra framför att trycka ner varandra. Allihop. Att vi ska finna den sanna glädjen i att få varandra att må bra, framför den förbittrande skadeglädjen som kommer av att jämföra oss med andra och gotta oss åt andras olycka. Den som gör det sistnämnda, är också den som blir avundsjuk då den andre har det bra, det är två konstanta sidor av ett och samma mynt, den ena kan inte existera utan den andra. Och jag ska inte sticka under stol med att jag kan känna både avundsjuka och skadeglädje, trots att det är två drag som inte uppfattas som vidare attraktiva. Det skäms jag också för. Men skam är kontraproduktivt, och det kan också leda till att  individen som känner det kan se det som ett berättigande till att det är ok att fortsätta vara avundsjuk och skadeglad. Ja, jag hyser oönskade känslor, men jag skäms ju för det! Jag mår dåligt av mina tankar/ord/handlingar/utseendemässiga brister och på så vis gottgör jag för dem. (genom att straffa mig själv med att må dåligt). så länge jag skäms och har dåligt samvete, så är det ok att fortsätta med det jag gör som utlöser skamkänslor i kroppen på mig för det är ju så jag vet att jag har hög moral. Ungefär som att göra fel och sedan ångra sig. Ångern kan totalt uppsluka personen i fråga som gjorde fel. Varför, är ordet som ringer i öronen, varför varför varför gjorde jag så? Det är dock inte en ursäkt, att säga att man ångrar sig, att ha ångest över ens handlingar, att ha samvetskval, att även i detta fallet straffa sig själv (förebråelser, självförakt, kanske döva smärtan med någon form av stimuli) När man accepterat sig själv med hull och hår, när man känner att man är ok, då börjar man verka för att successivt skala av så mycket som möjligt av ens oönskade sidor, så att man kan undvika att försätta sig i skam och ånger igen. Kanske genom att inse att visa saker man tyckte var skamliga inte egentligen är det, genom att man får större empati med sig själv och en bättre förmåga att se sig själv utifrån på ett mer nyktert sätt, och kanske genom att tänka efter före.

Ens oönskade sidor behöver inte vara de som går stick i stäv med vad normen i ens eget samhälle eller umgängeskretsar säger. Det är snarare det man själv anser vara oönskat som man vill skala av när man äntligen kan acceptera sig själv så som man är. Bäst mår den individ som följer sin egen inre kompass, och som kan förlåta sig själv för de gångerna kompassen visade fel. Bäst mår också den som inte lägger vikt vid ideal, som inte bryr sig om att anstränga sig för att passa in i en viss mall, som går sin egen väg utan att bry sig om påtryckningar utifrån. Alla kan vi den vägen vandra, men det kräver hängivenhet, det kräver vilja. Det kräver att vi rannsakar oss själva, erkänner våra mindre hedervärda sidor, både inför oss själva likväl som andra, och accepterar dem. Sedan kan vi gå vidare och ändra på dem. Men det är också viktigt att se skillnad på vad jag själv tycker, och vad jag bara fått itutat i mig att jag tycker. För mycket av den skam vi känner har vi pålagt oss enbart på grund av att vi tror att vi måste följa normen. Men ingen gör det, det vill säga normen existerar inte, egentligen.

Vad skäms du över hos dig själv? Att dela med sig av sina inre demoner, sina sämsta sidor, sina svagheter, är oerhört frigörande, upplösande, utvecklande. Genom att visa upp att du är mänsklig, hjälper du dig själv genom att avdramatisera det hela, och du hjälper också andra genom att visa att de inte är ensamma med sin skam.

Jag börjar:

(ett urval) Jag skäms över att jag tröstäter stora mängder kolhydrater (främst socker) och fett när jag mår dåligt, trots att det får mig att må ännu sämre, att jag inte är speciellt bra på att uttrycka mig verbalt, att jag inte är så kvicktänkt, att jag inte är speciellt allmänbildad, att mitt ordförråd är ganska så begränsat, att jag har svårt att komma ihåg det jag läser, att mina bröst är små och fula, att jag har problemhud i ansiktet, att mitt ansikte är väldigt hårigt (jag tar bort hår på överläppen), att jag är dålig på att vara konsekvent. Jag skäms över att jag i en ålder av snart 32 aldrig har varit lyckligt kär. ibland skäms jag över att jag skäms över mina fel och brister. Jag vill ju egentligen inget annat än att acceptera dem.

Jag hoppas att någon annan vill dela med sig av sina egna källor till skam. Ni kan gärna vara anonyma, även om det är effektivare för sin egen självläkningsprocess att öppet kunna stå för det man skäms över.

Kommentarer

Postat av: Johnny

Publicerad 2014-04-24 20:24:02

Så öppet och fint.
Uppskattar när någon skriver från hjärtat. Din text fick mig att tänka igenom frågan. Bör man skämmas? Gör jag själv det?

Till min glädje är svaret nej.
Jag skäms inte för något. I den hissnande åldern av 43 år har jag slutat skämmas. Det är mycket jag ångrar och ännu mer jag skulle vilja ändra men jag skäms inte. Är det ett mått på överdrivet självförtroende?
Nej, jag är väl medveten om mina brister. Jag vet hur det känns att trycka sig full med kolhydrater när man mår dåligt bara för att må ännu sämre. Jag har samma problem att komma ihåg det jag läser och jag avskyr att jag inte klarar att göra allt jag kunde för några år sen men jag skäms inte för något av det. Det är som det är.

Tack för att du delade med dig, det fick mig att tänka lite.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela