Grottflickan.blogg.se

Filosofi, kost, hälsa. Tankar och reflektioner om hur man vill leva och vara.

Inte köpa så mycket

Publicerad 2013-03-30 15:33:21 i Allmänt

Jag har som ambition att vara mer sparsmakad i min konsumtion, oavsett om det handlar om det som går att äta eller det man har på sig. För mig känns det viktigt att ta miljöfrågorna på allvar, för mig känns det verkligen viktigt att tänka på att ju mer jag har, ju mindre måste någon annan ha. 
 
Kasta mindre, köp sådant som är  användbart, laga det som går sönder.
 
Men med det i åtanke, måste jag också förlåta mig själv för att jag inte kan vara konsekvent, perfekt, 100 procent i allt det jag gör. Det går inte att leva utan att göra avtryck. Det går inte att leva utan att förbruka, producera avfall, bryta ner. Men det går att försöka göra så liten skada som möjligt. Så länge mina val i vardagen är så miljövänliga och humana som möjligt, så måste jag få lov att vara hänsynslös och tanklös ibland. Flyga någonstans en gång ibland, köpa take-away ibland, införskaffa en tröja som bara blir hängandes i garderoben. Annars skull jag bli knäpp och gå under av alla måsten och tvång! Alla gör vi så gott vi kan utefter våra egna förutsättningar. Vissa gör mer, andra mindre. De som gör mindre, gör det för att de inte lärt sig ännu. Det tar tid att lära sig, vi mognar alla i vår egen takt. De som gör jättemycket, ja, kanske de gör ALLT rätt, de är hedervärda. Det betyder inte att vi andra som inte kvalificerar i den gruppen ska ha dåligt samvete. Vi lär så länge vi lever. 
 
Ett tips på hur man kan minska sin konsumtion: Köp så mycket som möjligt miljövänligt! Miljövänliga alternativ är också dyrare, därför försöker jag använda mindre mängd av allt. Jag försöker t ex bara att duscha efter att jag har tränat, för att spara på tvål och schampo. På så sätt gör det inte så mycket att det kostar mer, för jag använder mindre mängd. Det samma gäller maten. Den är dyrare, men äter man en lagom mängd vettig mat, slutar man unna sig snacks, take-away kaffe osv så jämnar det ut sig i längden. Svårt, jag vet! Jag är ett riktigt matvrak...
 
Frossa inte i  saker, mat, dryck, utan hellre i det som är hållbart i längden: goda vänner, fysisk aktivitet, musik, stunder i lugn och ro med bara dig själv som sällskap... det försöker iallafall jag att fokusera mer på! Det är bättre både för mig och för andra.
 
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-03-30 20:08:35

Har verkligen också tänkt på det där med att konsumera mindre, mer second hand, och vill man shoppa loss lite ändå är ju second hand bra tänker jag! För pengarna går ju ofta till nåt bra..

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela