Grottflickan.blogg.se

Filosofi, kost, hälsa. Tankar och reflektioner om hur man vill leva och vara.

Mjölk

Publicerad 2013-06-23 11:35:35 i Allmänt

När man talar om mjölkens skadliga verkan tänker man kanske främst på laktosintolerans. Men det finns fler riskfaktorer i mjölk som kroppen kan reagera på, laktos är bara en del. Dock verkar det vara den delen som får mest uppmärksamhet, kanske för att så många är känsliga nu för tiden? Huruvida man ska lyssna på statistik eller inte är jag tveksam till då de allra flesta i min närhet som tror sig reagera på laktos är otestade. De drar helt enkelt slutsatsen själva efter att ha testat att utesluta laktos ur kosten med positiva resultat. 

Eftersom folk flest har dålig koll på vad mjölkallergi faktiskt innebär kommer här en kort summering, så att vi enklare kan ta till oss fördjupande information om ämnet:

 Laktosintolerans betyder brist på enzymet laktas i tunntarmen. Detta innebär att mjölksockret laktos inte kan brytas ner. Följden blir vattentunn diarré, gaser, buller och magsmärtor.

Mjölkproteinallergi är inte detsamma som laktasbrist (laktosintolerans). Mjölk innehåller många olika proteiner som man kan vara allergisk mot. Allergin visar sig på olika sätt, exempelvis som eksem, andnöd eller tarminflammation. Den enda behandling som finns är att utesluta mjölkprodukter. 

 Att själv testa sig för mjölkproteinallergi är lätt, då man helt enkelt utesluter mejeriprodukter ur kosten en period för att se om symtomen försvinner. Om de sedan kommer tillbaka då man inkluderar mejeriprodukter igen, kan man vara ganska så säker på att man har en allergi. Då kan man gå till läkaren för att få det ytterligare undersökt, men man kan vara allergisk mot mjölkprotein även om pricktester och blodprov är negativa. Att lyssna på sin kropp, känna efter och inte blunda för det uppenbara tycker jag är bästa sättet för att komma till en konklusion.Vid eventuell laktosintolerans finns det flera tillförlitliga tester att tillgå hos läkaren.

 Problemen slutar dock inte här. Allergiska reaktioner kan vara nog så besvärliga men är enkla att undvika genom att äta rätt kost. Det är de osynliga effekterna som vi ska vara extra uppmärksammade på. De som inte ger utslag med en gång utan som smyger sig på efter år av konsumtion av ofördelaktiga livsmedel. Eller de som vi helt enkelt tar för givet är en åkomma vi helt enkelt måste dras med, kanske eftersom vi haft den så länge vi kan minnas, eftersom läkarna står handfallna utan någon vettig förklaring eller kur. 

Konsumtion av mjölprodukter, speciellt då mjölkpulver och ost, verkar ha en koppling till kronisk inflammation, vilket leder till bl a autoimmuna sjukdomar, som t ex diabetes 1, MS och glutenintolerans.                            Det har föreslagits att ökat intag av hormonrika livsmedel, främst mejerivaror, skulle kunna förklara den allt tidigare mensdebuten, den senarelagda menopausen liksom de väsentligen kortare perioder mellan menstruationerna som ses idag.                                                                                                             Flera studier visar koppling mellan mjölkkonsumtion och prostatacancer. Till och med Livsmedelsverket rekommenderar män att inte konsumera för mycket mjölk på grund av detta. Det verkar vara mjölkens höga halt av kalcium som är boven i dramat här, i kombination av för låga halter av vitamin D.                                 Andra hormonrelaterade typer av cancer, så som bröst- och testikelcancer, förekommer också i högre grad i länder som är storkonsumenter av mjölkprodukter.                                         Det verkar som om redan uppkommen cancer främjas av vissa ämnen i mjölken, t ex ökar mjölkproteiner bildningen av ett tillväxthormon i kroppen som gör att befintliga tumörer utvecklas snabbare.

Kort sagt, hälsonackdelarna med att konsumera mejeriprodukter verkar överväga fördelarna. Då alla nyttigheterna som mjölk kommer lastat med finns att få tag i på annat håll är heller inte att ta det onda med det goda ett hållbart argument. Kronisk inflammation, som verkar ligga till grund för alla våra välfärdssjukdomar, är den främsta orsaken till att inte konsumera mjölkprodukter som jag ser det (för oss icke-allergiker). Dessutom innehåller många av våra mejeriprodukter tillsatt socker, vilket också är en bidragande faktor till kronisk inflammation.                                                                                                                           Mjölkproteinallergiker har en fördel då deras problem är omedelbara och, som jag har förstått ganska så outhärdliga, vilket gör det enklare för dem att välja bort allt vad mjölk heter. Vi andra vars hälsoproblem på grund av mjölkkonsumtion ligger någonstans i framtiden måste verkligen anstränga oss för att välja bort det potentiellt farliga.                                                                                                                                                       Att tänka långsiktigt är inte människans starka sida, därför hoppas jag på mer forskning, och framför allt, ett större offentliggörande av relevanta forskningsresultat. Det är mödosamt att själv leta information på nätet, det är också omöjligt att veta vad man kan lita på i den uppsjö av information som finns. Mycket är rena åsikter som inte alls grundar sig i vetenskapliga tester. Kan man inte engelska går man automatiskt miste om mycket intressant läsning.

Till syvende och sist är det inte bara kunskapen i sig som det står på, utan lika mycket på individens vilja att välja det rätta alternativet. Att tänka långsiktigt, att inte vara för bekväm, att inte skylla på yttre omständigheter. Det är också, enligt undertecknad, det svåraste steget att ta. Vi har alla eget ansvar för att förhindra att vi blir sjuka, ändå är det något av det svåraste att komma ihåg under våra dagliga val. Speciellt när vi ännu är friska.

Jag slår återigen ett slag för att förebygga framför att bota, och hoppas att jag själv kan bli bättre och bättre på att efterfölja den regeln. Vad är väl den kortvariga lyckan man får från smaksensationer som t ex glass, ost och yoghurt jämfört med den långvariga att leva ett friskt och vitalt liv?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela