Grottflickan.blogg.se

Filosofi, kost, hälsa. Tankar och reflektioner om hur man vill leva och vara.

Kronisk inflammation och psykisk sjukdom

Publicerad 2013-04-19 12:32:00 i psyket

Inflammation är kroppens eget försvar mot skada och infektion. Immunförsvaret sänder via ökat blodflöde ut vita blodkroppar till det utsatta området, och kroppen läker effektivt sig själv. Det är också tack vare det ökade blodflödet att ett inflammerat område blir rött, svullet och känns varmt.

En inflammation som följd av en skada, t e x, är alltså av godo, ett naturligt sätt för immunförsvaret att förhindra allvarligare åkommor som blodförgiftning eller sjukdom.

Det är när immunförsvaret konstant producerar vita blodkroppar som kronisk inflammation uppstår. Anledningen till detta är att kroppen ständigt utsätts för främmande ämnen, som immunförsvaret räknar som farliga och som måste bekämpas. Det kan t ex vara något vi äter som kroppen reagerar på,eller rökning, stress, många olika faktorer kan spela in. Det som är tydligt är att de underliggande orsakerna till kronisk inflammation också är de underliggande orsakerna till många, kanske alla, av våra moderna välfärdssjukdomar så som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, fetma etc, och också deppression.

Sambandet mellan inflammation och depression har diskuterats sedan 90-talet. Forskare på Universitetssjukhuset i Lund menar att inflammation leder till depression, eftersom tester visar att ryggmärgsvätska på suicidiala patienter innehåller högre halter av inlammatoriska ämnen än normalt. Ökade halter av inflammatoriska ämnen påverkar i sin tur serotonin och dopaminhalterna i hjärnan. Dessa två signalsubstanser står i fokus för dagens behandlingsmetoder av depressioner.

Nu görs försök på att behandla patienter med inflammationshämmande medel istället för serotoninhöjande. Det ska bli väldigt spännande att följa med på utvecklingen där, eftersom psykiskt lidande är en belastning på både den enskilde individen som drabbats, och också hela samhället i stort.

 Vad kan man då själv göra för att förhindra att drabbas, eller för att bota sig själv?

Man kan äta mer av den antiinflammatoriska maten, och mindre (helst ingenting) av den inflammatoriska.

Nedan följer en lista på 11 inflammatoriska livsmedel/ämnen. Notera att kött är med på den listan. Även rött kött ska, i likhet med fisk, om djuret levt på naturlig föda, innehålla både omega 6 (som är inflammatoriskt) och omega 3 (som är antiinflammatoriskt). Köttet från dagens spannmålsätande nötkreatur däremot innehåller nästan inget omega 3 alls. Forskning tyder också på att rött kött (dvs nöt, gris, lam) innehåller sockerarten Neu5Gc, vilket ska vara inflammatoriskt. Alltså; vilket kött man väljer, och inte minst hur man tillagar det (det ska jag återkomma till i nästa blogginlägg), är av stor betydelse. Därför ska jag underska saken närmare, i nästa blogginlägg, för att få mer kött på benen (haha) för att undvika att dra all animalisk föda över en kam. Människan är en sk omnivore, ”allätare”, och bör därför inte utesluta animaliska livsmedel ur sin kost. Däremot kan man välja bättre eller sämre animaliska alternativ.

 

Inflammatoriska livsmedel/ämnen

 

 1. Socker

 2. Endel matoljor (t ex druvkärneolja, majsolja, matolja, solrosolja)

 3. vitt mjöl

 4. Transfett

 5. mjölkprodukter

 6. kött uppvuxet på spannmål, dvs onaturlig föda (allt slags kött inkl fågel och fisk)

 7. rött kött och charkprodukter/processerat kött.

 8. Alkohol

 9. raffinerat spannmål

 10. konstgjorda tillsatser så som e-nummer

 11. Gluten

 

Jag ska gräva djupare i respektive punkter i kommande blogginlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela